Skrevet kækt og med et stort glimt i øjet – samtidig med at pointerne klaskes på disken ligefrem og uden tøven. Klimaproblemerne (og et par af deres løsninger) bliver ikke pakket ind, men bliver tværtimod leveret i håndgribelig form, som vi alle kan tage og føle på. Ligestilling, biodiversitet og de andre verdensmål bliver dog ikke glemt til fordel for CO2-udledningernes snigløb, og det er virkelig en styrke! Især når det hele balanceres med pointen om, at et bæredygtigt liv også er et skønt liv. Man kan sige, at forfatterne hjælper os med at balancere klima-angst med bæredygtighedseufori. For som denne bog viser os: Der skal gøres noget, vi kan godt – og det kan endda være sjovt at prøve.

 

Jeg har deltaget aktivt samt fulgt klimaforskningen i mere end 20 år, og jeg har været med til at skrive de seneste hovedrapporter fra IPCC. Siden den første udkom i 1988, har hovedbudskabet været det samme: Klimaforandringerne er menneskeskabte, og det haster med at bremse dem. Datagrundlaget er blevet bedre over tid, og det haster i dag endnu mere med at skabe handling end tidligere. Connie Svabo og Jesper Dalgaard Pøhler formår på humoristisk og lavpraktisk vis at fortælle, at vi alle har et ansvar, og at der er masser af løsninger af tage fat på for at skabe flere grønne handlinger. Derfor håber jeg, at denne glimrende bog kan inspirere til at starte de handlinger.

 

Det er dejligt at læse en bog, hvor man føler sig i øjenhøjde med forfatterne. Man møder og kender forfatterne. Man er i godt selskab. De to kommunikerer godt. De er konkrete. De er kyndige. De kender deres læsere. De giver råd, de sammenfatter, de er pædagogiske. Der er de sædvanlige og nødvendige advarsler, og der er altid positive veje og udveje. Gode forslag og idéer.

 

En fantastisk håndgribelig bog! Endelig en bog, der i øjenhøjde gør bæredygtighed spændende og forståeligt – og lige til at gå til! Ingen flyvske eller for komplekse vendinger, intet fordømmende pegefingeri, men en guide, der kommer hele vejen rundt og gør det komplekse felt bæredygtighed til at forstå. Det er en svær disciplin, men forfatterne er lykkedes her! Vi spiller alle en vigtig rolle, og der er skridt for os alle at tage – denne bog inspirerer til vigtig handling nu uden at grave grøfter og skælde ud.

 

Jeg er én af dem, der kunne og burde tage flere bæredygtige valg. Bogen her tilbyder konkrete muligheder for at tage et fælles ansvar – i en form, der kobler viden med en god portion humor. Som læser bliver jeg fanget og inspireret til at overveje min adfærd – uden at føle mig bedømt eller vurderet. Forfatterne skriver til vores nysgerrighed og formår på en respektfuld måde at skabe en “passende forstyrrelse” (hvis vi låner et begreb fra Humberto Maturana og systemisk teori). En forstyrrelse, der har inspireret mig til flere grønne handlinger.

 

Det er en supergod og praktisk anvendelig bog til et mere bæredygtigt (og plantebaseret) liv.

 

Uanset om man som jeg tror, løsningerne på klimakrisen skal findes politisk, eller om man mener, det er os alle som forbrugere, der har nøglen til forandringerne, så er ”Lev bæredygtigt – du kan godt” værd at læse.

 

Sammenlignet med al den anden klimalitteratur der er udgivet […] så har Lev bæredygtigt måske ikke mange nyheder. Men stilen, kontakten til læseren, er god – en slags vi-kender-problemet-vi-løser-det-sammen-attitude, der giver læseren/forbrugeren/borgeren en chance for at være med i bæredygtighedsprojektet på egne præmisser. Det er virkeligt forsonende, og trods en periodisk rigeligt ‘alfaderlig’ stemme, får man indtrykket af, at man kan klare at gå i gang med forandringerne støttet af sine nye venner, Jesper og Connie.

 

Den burde jo husstandsomdeles.