Søs Rask Andresen

 

Jeg er uddannet folkeskolelærer og var rigtig glad for mit job i mange år. Jeg har undervist i et utal af fag, og supplerede med at arbejde i ungdomsskolen, hvor jeg fik frie hænder til at opfinde og afprøve nye hold. De store elever var mit speciale. Det sjove var også aldrig helt at vide, hvad dagen ville bringe i en verden af teenagers med hjernen under ombygning. Folkeskolen gav hele tiden nye udfordringer gennem nye relationer, pædagogiske og didaktiske forandringsprocesser, samt gennem nye poster og funktioner. Men med tiden opstod behovet for luftforandring. Det lykkedes mig ikke at handle på behovet, og fastlåsheden førte til en stress-sygemelding. Det skulle vise sig at blive en gave. Da jeg var rask nok, søgte jeg orlov.

 

Det næste skridt i luftforandringen blev først en, så tre coachuddannelser. Siden kom en ISFO supervisoruddannelse og masser af efteruddannelse bl.a. på Ålborg Universitet og DPU Emdrup.

 

Det første år af min orlovsperiode mødte jeg Nanna Paarup, og vi etablerede sammen www.skolekonsulenter.dk, hvor vi sammen coacher team og individuelt, og det er igen sjovt og udfordrende at gå på arbejde. Sideløbende med det arbejdede jeg med unge i Camp True North, først som teamleder og siden som facilitator. Der mødte jeg folk fra ind- og udland, som hævede baren for vedholdenhed, begejstring og mod, hvilket var enormt energigivende. Nanna og jeg blev smittet af gejsten, og greb alle de chancer for læring og udvikling, vi fik. Vores motto blev: ”Vi vil aldrig mere stille os tilfreds med mindre end det, vi er i stand til at opnå”. Den tilgang har medført et fokus på altid at være i bevægelse, at søge nyt, gøre nyt, lære nyt. Det har betydet en masse undervisning og konsulentarbejde med teamudvikling, implementerings- og forandringsprocesser, kompetenceudvikling af større og mindre medarbejdergrupper og workshops og konferenceoplæg i hele landet. Vi skrev vores første bog sammen i 2013, og Brain boost er vores syvende.

 

Gennem de sidste 13 år har vi observeret og givet feedback på et utal af møder. Alt for mange møder dræner mødedeltagerne (og observatøren) for energi. Møder afholdes jo af en årsag og for at udrette noget konstruktivt og fremadrettet. Møderesultaterne skal gavne andre og virksomhedens drift og omsætning. Når energien forlader mødelokalet, ryger også fokus, kreativitet og evnen til fleksibilitet eller problemløsning. Min erfaring er, at når mennesker slår sig til tåls med noget uhensigtsmæssigt, er det ofte, fordi de ikke ved, hvad eller hvordan de skal gøre noget anderledes. Brain boost er skrevet med det formål at sikre energi, fokus og handling i møderne og med henblik på at være så tilpas retningsanvisende, at både de, som nyder at facilitere, og de, som helst er fri, kan tage bogen i hånden og følge aktiviteterne step-by-step. Når energien holdes, når vi griner lidt og kender hinanden nok til, at der er tryghed og tillid mellem os, så trives og præsterer vi bedre til glæde og gavn for alle.

 

En af mine professionelle styrker er at se det gode eller gaven i det meste – og i de fleste. Jeg er god til at få andre til at stråle og vokse i troen på at være nok – og at kunne drive det til mere. Med Brain boost tilbyder Nanna og jeg veje til at ville mere med hinanden i den mødetid, vi har. Vi tilbyder veje til indsigt i adfærd. Veje til trivsel. Veje til gode arbejdsliv.

 

www.raskcoaching.dk

 

BIBLIOGRAFI

 

Udover at være medforfatter til Brain boost er jeg medforfatter til følgende udgivelser:

 

Bøger

  • Flere hjernepauser (2019). Dansk Psykologisk Forlag.
  • Professionelle læringsfællesskaber og bedre møder (2016), Dansk Psykologisk Forlag.
  • Samarbejdsøvelser. Trivsel og sociale kompetencer (2015). Dansk Psykologisk Forlag.
  • Aktiviteter der booster læring (2015). Dansk Psykologisk Forlag.
  • Storytelling i undervisningen (2014). Dansk Psykologisk Forlag.
  • Klasseledelse i praksis. En håndbog for lærere (2013). Dansk Psykologisk Forlag.

 

Artikler

  • Ledelsens betydning for det gode og meningsfulde teamsamarbejde. Ledelse i morgen 10/19
  • Hjernepauser. Aktiviteter, der booster læring. Livsbladet 01/16
  • Bæredygtig teamudvikling. Kognition & pædagogik nr. 96, 2015
  • Samarbejdsproblemer, kom ud i lyset og blev løst. Coachingmagasinet 2009
  • Bedre samarbejde efter teamcoaching. Offentlig ledelse 2008.

 

Online forløb

 

Podcast