Jeg har altid elsket sport. Ikke så meget at se på sport, selvom jeg nyder at se cykelløb. Og skiskydning. Faktisk også triatlon. Og andre sportsgrene. Men især elsker jeg at dyrke sport. Jeg elsker at konkurrere. Jeg elsker at træne i naturen og finde indre ro. Jeg elsker at dyrke sport sammen med andre i sjove fællesskaber.
Jeg er uddannet psykolog, og var allerede tidligt klar over, at min livsmission skulle være at hjælpe ambitiøse atleter med at indfri deres potentialer og nyde et godt og meningsfuldt liv med sport. Derfor blev sportspsykologien min vej. Det har jeg aldrig fortrudt. Undervejs blev jeg ansat i Team Danmark. Det gav mig mulighed for at lære nogle af verdens allerbedste atleter at kende, at forstå deres drivkraft, at hjælpe dem med at finde mening, når det var svært, og med at lykkes, når der var allermest pres på. Jeg fik mulighed for at rejse verden rundt på træningslejre og til konkurrencer, for at støtte atleter og trænere. Blandt højdepunkterne på den rejse er tre ture til de olympiske lege med de danske sejlere.
Undervejs på rejsen fik jeg mulighed for at lave en ph.d. Jeg syntes, fokus i talentudvikling var alt for individualistisk. Ingen når verdenseliten alene. Ingen når noget som helst alene. Så jeg satte mig for at undersøge talentudviklingsmiljøer, der igen og igen formåede at løfte atleterne op på internationalt topniveau. Det blev starten på min forskerkarriere. I dag er jeg professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, hvor jeg er forskningsleder for en skøn flok af ambitiøse forskere med hjertet på rette sted. Sammen arbejder vi hver dag på at skabe og formidle viden om, hvordan vi gør talentudvikling til en rejse gennem gode miljøer, der understøtter atleternes personlige udvikling, præstationer og trivsel. Mennesker, medaljer og mental sundhed.
Jeg tror på, at forskere skal formidle. Det er ikke nok at skrive til andre forskere i dyre peer review-tidsskrifter og på engelsk. Vi skal formidle til praksis. Derfor var det ikke svært at blive enige med Louise Kamuk Storm og Carsten Hvid Larsen om, at tiden var moden til Alt du bør vide om talentudvikling i sport. Vores ambition med bogen er at samle solid forskningsbaseret viden, at formidle den i et let tilgængeligt og engagerende sprog og levere klare konkrete anbefalinger. Det tror vi, der er brug for.
Selvom min ekspertise ligger i sporten, har jeg haft fornøjelsen af at arbejde sammen med engagerede mennesker indenfor talentudvikling i musik, i science, i kunst og i erhvervsliv. Det har været superinspirerende, og jeg er ikke i tvivl om, at det er muligt at bygge bro. At talentudviklere i mange domæner vil finde noget at hente i bogen.
Privat bor jeg i Svendborg med min skønne kone og tre store børn, der lige så stille er ved at forlade reden. Med en kone, der er læge og har nok at se til, og tre engagerede unge mennesker med mange gode planer i huset, oplever jeg hver dag på egen krop, hvor vigtigt det er at have miljøet i centrum og hjertet på rette sted, når vi ønsker at skabe en familie, hvor vi alle trives, udvikler os og lykkes med alt det, vi sætter os for. Der er nok at se til. Måske er det ikke uden grund, at jeg ofte er at finde i naturen på min mountainbike, i løbeskoene eller på Svendborg Sund i kajakken.
Jeg har skrevet meget. Det følger med jobbet som forsker. Jeg har skrevet om god talentudvikling, udviklingsmiljøer i verdensklasse, om sportspsykologiens rolle i elitesport, om mental styrke og mental sundhed, og en del andet. Mest har jeg skrevet videnskabelige artikler, men jeg har også skrevet en rækker bøger, som jeg er stolt af. Her er et uddrag.